Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла

IMG_3528Народні звичаї охоплюють усі ділянки родинного й суспільного життя. Звичаї, як і мова, — це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в одну етнічну групу, в одну націю, де б вони не жили, це – своєрідний генетичний код. В усіх народів світу є повір’я, що той, хто забув звичай своїх батьків, карається людьми і Богом. Таких людей зневажають, відвертаються від них. Максим Рильський любив повторювати: “Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього”.

  Варто усвідомлювати, що звичаєва культура народу є основою формування таких моральних якостей як патріотизм, національна гідність, утвердження культу Матері й Батька, культу родини та ін.

На світі можна втратити багато!

Найбільша втрата – пам’ять поколінь

Це для народу рівнозначно – страті

Минуле невіддільне, наче тінь.

   Всі ці прописні істини  добре розуміють члени клубу за інтересами «Золота осінь», який працює при центральній районній бібліотеці вже багато років. Та й для зустрічі по даній темі випала нагода – Масляна. Масляна приходиться на тиждень, що передує Великому посту. У традиційному побуті завжди вважалося, що людина, яка погано і нудно провела тиждень, буде невезучою протягом усього року. Початок Масляної коливається від 3 лютого до 14 березня. В цьому році – з 16 по 23 лютого.  То ж захід називався «Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла».

 Ведуча ознайомила присутніх з  історією виникнення свята, українськими традиціями, які прийшли до нас з минулих років, обрядовою їжею, яку вживали в період масляної та цікавими моментами святкування цього свята в різних народів. Запросили на свято і Масляну, роль якої виконала бібліотекар читального залу В. Лещенко. Вона детально ознайомила з традиційними подіями, які проходили кожного дня тижня. Звучали пісні про масляну, була організована виставка літератури «І знову масляна», де можна було ознайомитися з літературою про цей тиждень та рецептами млинців і вареників.

 Потім члени клубу продовжили спілкування за чашкою чаю з млинцями та варениками. Згадали , хто що пам’ятає про це свято з дитинства, розповіли про свої враження від пережитого та співали українські пісні, які є душею українського народу.

IMG_3535

IMG_3538IMG_3540